Vann

ferskvann2.gif

Da jeg gikk på videregående fikk vi i samfunnskunnskapen hver uke utdelt faktaarket Hvor hender det, utgitt av NUPI. Særlig husker jeg godt faktaarket som het Kamp om vann:

I 1995 slo Verdensbanken alarm: Verden vil komme til å oppleve en dyptgripende vannkrise. De neste århundrers kriger vil bli kriger om ferskvannet. Den teknologiske evnen til å gjøre seg nytte av vannressurser er revolusjonert, særlig de siste tiårene. Men ingen teknologi er ennå utviklet som på avgjørende vis kan øke mengden vann som er tilgjengelig. Samtidig er det antatt av FNs matvareorganisasjon (FAO) at vannbehovet blir fordoblet hvert 21. år.

Hele artikkelen, skrevet av Terje Tvedt kan du lese her. Han har skrevet boken En reise i vannets historie, og laget også en dokumentar med samme tittel.

Jeg tenkte at krig om vann hørtes rart ut. Gjennom historiefagene på skolen var vi blitt vant til å lese om kriger om olje, gull, diamanter, geografiske områder. Men vann? Mulig er det flere som har tenkt som jeg gjorde da, for nå samarbeider FN og MTV for å gjøre ungdom oppmerksomme på at rent drikkevann i rikelige mengder ikke er en selvfølge:

«Most of us take water for granted: we turn on the tap and there’s plenty of it. Or, if we prefer, we can buy hundreds of different brands in the supermarket.

But, for more than a billion people who lack access to safe drinking water, this is an inconceivable dream. And, some 2.6 billion people have no access to proper sanitation. The consequences are devastating.» sa Kofi Annan i en pressemelding 9. august 2006. Med seg på laget, for å appellere til ungdommen, har Kofi Annan fått med seg rapperen Jay-Z. Rapperen tror vannkrisen kan løses og at samarbeidet med MTV og FN kan bidra til en positiv forandring:

» Etter å ha lest statistikk om vannkrisen, forsto jeg at jeg måtte bidra til å sette fokus på dette temaet. Jeg er overbevist om at ved å samarbeide med FNs eksperter og la MTV spre budskapet til ungdom, vil vi skape forandring«

fn-jay-z.jpg

 

Fotballspilleren Ronaldinho er også med på laget som skal hjelpe FN til å få ungdom til å engasjere seg. Han sier han er beæret over at han får delta i slike viktige sammenhenger, kaller idretten et univerelt språk og ønsker å gi barn og unge troen på at de kan nå drømmene sine. Han er også ambassadør i FNs matvareprogram mot sult.

Hjelper dette, da? Bonos arbeid mot aids, for eksempel, har det noen annen effekt enn den rent symbolske? Har det noe å si for verdens fattige at Bono, Jay-Z eller Ronaldinho engasjerer seg i samfunnsspørsmål? Det kan godt hende, men viktige er også den påvirkningen de kan ha på ungdom i vesten. Dog er det langt å gå fra å oppfordre til økt engasjement, til å endre vaner. Det blir ikke mer drikkevann tilgjengelig, fordi vi sitter og tenker på at vi har mer enn andre.

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Politikk, Samfunn, Samvittighet, vann

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s