Jenter snuser…fordi?

Jeg skal skrive en oppgave i forbrukeratferd hvor temaet er snus.

Blant annet skal jeg si noe om hvem den kvinnelige, norske snusforbrukeren er. Jeg vet i alle fall at jeg ikke er en av dem selv, og lurer rett og slett på om noen har noen gode ideer.

Hvorfor i alle dager har jenter begynt å snuse???

Reklamer

18 kommentarer

Filed under Skole

18 responses to “Jenter snuser…fordi?

 1. Jeg snuser heller ikke, men andre jenter begynner/begynte vel å snuse av samme årsak som de begynner/begynte å røyke?

  Spenning. Gruppepress. Etc.

  Ok. Jeg røyker heller ikke.

 2. Sissel

  Erstatning for røyk er en årsak. Snus stopper jo abstinenser på samme måte som røyk, men er langt mer praktisk i disse ikke-røyktider.

 3. Ja, men snus har tradisjonelt blitt sett på som ganske harry, og plutselig er det ikke *like* harry lenger, og da lurer jeg på hva som har skjedd. Er forbrukeren så svak at det ikke skal mer til enn mindre porsjoner og en litt mer femi boks?? Synes dette er ganske underlig, men så synes jeg snus lukter så vondt at jeg aldri kunne tenkt meg å prøve uansett..

 4. Det skal nok ikke mindre til, tror jeg.

  «Jentesnusen» har kommet fordi den øker salget til jenter.

  Snus er skikkelig ekkelt. Det kunne virkelig ikke falle meg inn å legge en kladd av det under leppa.

 5. Hehe, har det på samme måte. Føler jeg virkelig bidrar til verdensfreden her jeg sitter og skriver om Sørlandschips, Jordan GO! og snus. For ikke å snakke om Harley Davidson.
  Men, det er jo moro uansett, selv om jeg gleder meg til jeg kommer lenger i studiet og kan velge mer av det jeg *virkelig* vil 🙂

 6. Aner ikke, men jeg vet at det ikke finnes noe mer harry.

 7. Jeg mistenker at den lilla boksen og mintlukt (forøvrig en veldig dårlig mintlukt) har tiltrukket seg flere jenter, men mulig også røykeloven har gitt litt utslag..? Jeg tror også at det er som Undre sier, spenning og gruppepress. Og i dagens samfunn er ungdommene veldig sosiale vesener og de omgås begge kjønn. Foreløpig er det majoriteten av gutter som snuser, men i likestillingens navn vil vel også jenter prøve…?

  Ingen lett problemstilling, dette. 😀

 8. Nina

  Jeg røykte fra jeg var ca. 15 til jeg ble gravid 17 år senere.
  Da sluttet jeg helt, og under graviditeten var det ikke noe problem. Da var motivasjonen på topp, og det var helt naturlig å legge på seg.

  Og jeg la på meg. Mye.
  Vektøkningen fortsatte etter fødselen, og det var alltid et sug i magen etter noe som kunne erstatte røyken. Suget dekket jeg med mat og mer mat.

  Så fikk jeg smake en sånn «jentesnus» fra lekker lilla boks. Den fjernet på magisk vis hele sultfølelsen. Oj – smart, tenkte jeg. Kanskje hvis jeg tar èn sånn om kvelden – da klarer jeg å la være å spise så mye.

  Det fungerte fint! Så fint at jeg begynte å ta en midt på dagen også, og en om ettermiddagen… osv.

  Jeg har alltid synes at snus er harry og litt ekkelt. Gjemmer den lille «posen» langt bak i munnen – mellom jekslene og kinnet. Og er litt oppgitt over at jeg lurte meg selv på den måten, voksne damen. Det er ikke lett å slutte med snus. Nikotin rett i blodet det meste av dagen.

  -Jobber sammen med flere jenter i begynnelsen av 20-åra. Flere av dem tar frem snusboksen på fest – både ikke-røykere og røykere.

  De jentene jeg kjenner som snuser, legger den ikke under leppa sånn som gutta gjør. De gjemmer den bort i munnen, og legger ikke boksen frem på bordet.

  Så noe av tabuet for jenter som snuser er nok fortsatt der. Og jeg tror at erstatning for røyk er en viktig faktor for mange. Det er ikke akseptert å røyke lenger. I flere sammenhenger ikke engang utendørs. Snusen er enklere å skjule.

 9. Nina: tusen takk for lang kommentar fra deg!!

 10. Sissel

  Det er mulig at snus er forbundet med spenning og gruppepress som Undre sier, men det er isåfall en verden jeg overhode ikke kjenner til. Antagelig tenker hun på den yngre garden.

  Saken er vel heller at i dag er det flest eldre som begynner å snuse (men dette har jeg ikke tall på, jeg bare tror) og flere oppgir erstatning til røyk som hovedårsak.

  Personlig snuser jeg fra tid til annen og jeg syns det er godt. Rivende godt. I tillegg til at det er godt, har jeg det titt og ofte morsomt med dette. Hovedsaklig fordi andre syns det er så harry, og gjerne forteller meg dette hvis vi er inne på tema. Det er også ganske underholdende å høre om hva folk syns om snus og folk som snuser mens jeg selv har en snus i munnen, godt skjult for alle – for det er nå engang slik at når folk tenker snus så tenker de sort gørr som renner nedover tennene. Greit nok.

  At jeg ikke passer inn i boksen av kvinner som bruker snus har jeg forlengst oppdaget, men det er jo også grunnen til at jeg oftere og oftere tar opp boksen og legger boksen på bordet hvis jeg har en tilgjengelig. Jeg er ganske så bekvem med det hele og har vel snarere et behov for å riste i hodene til folk snarere enn å passe inn i imaget de gir meg når jeg kommer inn gjennom døren.

  Snus er ganske så vanlig blant jenter, men hovedgrunnen til at man ikke vet det er fordi jenter gjerne skjuler den slik Nina beskriver. Den ligger ikke synlig verken i overleppen eller underleppen. Snus er usedvanlig diskret for de som ikke velger å la den ligge synlig under over/underleppen.

 11. Jeg snuste kanskje ti ganger til sammen, på ungdomsskolen, og det var nettopp fordi det var ukvinnelig. Litt av et opprør. Yehaa.

  Jeg kjenner ei som snuser og vet om ei til (svenske leieboeren vi hadde). I alle fall gjorde de det for et par år siden. Trenger du noen å intervjue? Txt me.

 12. Takk Sissel og Marion!! Det er en stund siden jeg var inne på bloggen, sitter og skriver den ene oppgaven etter den andre. Nå er det snart snusen som skal få gjennomgå. 🙂 God helg til dere!!

 13. heihei.

  nå er vel dette sent for oppgaven din. men jeg vil gjerne legge inn mitt synspunkt, som en gutt.

  mye av dette med at jenter snuser er at jenter vil bryte barrieren mellom «gutteting» og «jenteting»…
  jeg er fotograf og jobber i skate og snowboardmiljøet. Her ser jeg VELDIG mye av dette. Jenter som skal kle seg opp i baggy klær og bandanas og tar den helt ut. Fordi de skal vise gutta at de ikke er så jævla «jentete» av seg og kan være litt tøffe. og tror rett og slett snus er en konsekvens av det. Det er noe som er lite femi. hvis man spør ei jente hvorfor hun snuser, så får man alltid en veldig defensiv kommentar tilbake noe alla «ja hvorfor ikke? er ikke bare gutter som kan gjøre det».
  Som en notis i dette ahr jeg selv snust i ca 4 år, og har igrunn ikke noe imot at jenter snuser. Ser ikke på det som sexy eller noe sånn. Men hvis valget sto mellom 2 identiske jenter der ei snuste og ei røykte, så går snuseren lett forran røykeren. Det er bare leppa som gjør forskjellen, kontra lukt, ånde, hud, stemme. ja det meste.
  Det er nok også en grunn til at jenter gjør det. de små «søte» porsjonssnusene jenter har gjør ikke så mye utav seg heller. ikke så mange jenter som hiver en stor tønne av en bakesnus oppi leppa. så i stedet for å lukte røyk og ha vaner som går utover andre, kan de fortsatt få nikotinen, føle at de ikke lar seg settes i bås som «jentete» uten at det går utover så mye annet.

  ok dette ble litt rotetet, og som sagt alt for sent til oppgaven din, hehe. men tenkte bare å legge igjen noen tanker 🙂

  kvanneid

 14. Mathilde

  Sissel: Det er faktisk ikke slik at det er flest eldre som snuser, tror jeg hvertfall. Her i nord hvertfall er det maaaange jenter som snuser, og nesten ingen som røyker. Slik har det vært de siste 2-3 årene. I min «vennegjeng» snuser alle jentene, også guttene! Så er det vel 2 som røyker. Jeg tror mye av det kvanneid sier stemmer, jentene prøver å ikke være så «jentete» og fisefin, de vil vise at de kan være litt tøffe og «en av gutta». Sannheten er jo faktisk såpass ille som at de som tåler mest, både av snus(sterk type kontra mild), røyk, alkohol, osv får mer status.

  nå ser jeg jo at det er ca 9 måneder siden du la ut dette, så jeg regner jo kanskje med at oppgaven din er ferdigskrevet til nå. jeg skriver en oppgave om gruppepress/forandringer de siste årene i forhold til f.eks snus, og kom over dette! så følte jeg bare for å skrive mitt synspunkt, kan jo komme til hjelp for alle:)

 15. Vil takke kvanneid og Mathilde for kommentarer 🙂 Ja, det er lenge siden den ble levert nå, men det er jo fint når man kan diskutere ting videre allikevel. Lærer av det 🙂

  Det med at jenter vil fremstå som mindre «jentete» var et godt poeng, sikkert mange som tenker slik.

 16. Carro

  Jeg er 17 og jente, og snuser. Jeg begynte for et par måneder siden, rett og slett fordi jeg er utrolig stressa for tiden og ville prøve noe nytt. Og det funker. Utrolig digg. Først snuste jeg hele tiden, men nå har jeg begynt å slappe litt av igjen. Snuser når jeg føler behov, og på fest. Snus er mye bedre enn røyk, og mye mer praktisk:)

 17. maria

  Mange jenter får f.eks en snus av en venn, de syns det er digg og da fortsetter man. Akkurat samme grunn for at gutter starter vil jeg tro

 18. Det er så sinnsykt stygt med jenter som snuser 😛

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s