Verdensdagen for psykisk helse

Verdensdagen for psykisk helse arrangeres 10. Oktober hvert år.  Mental Helse Norge har ansvaret for koordineringen av denne dagen, og i ukene før og etter den 10. Oktober, markeres dagen med arrangementer rundt om i landet. I fjor ble det satt rekord, med om lag 1600 verdensdags-arrangementer.

I fjor var temaet for verdensdagen barn og unges psykiske helse. Siden det er så viktig å sette fokus på at barn og unge sliter, er temaet videreført: i år er det ungdoms psykiske helse som skal settes på agendaen.

Mental Helse Ungdom

Mental Helse Ungdom ble offisielt stiftet i mars 2005. Dette er landets første ungdomorganisasjon, for, med og av ungdom som selv har opplevd å slite, ungdom som er pårørende – for eksempel barn av psykisk syke, og ungdom som ikke har opplevd dette selv, men ønsker å støtte og bidra. For, det er jo ikke slik at man må være syk for å være medlem av Mental Helse Ungdom. Organisasjonen setter viktige politiske temaer på dagsorden og for mange unge er det spennende å få lov til å være med på å forme et samfunn og et system, som ikke i stor nok grad ivaretar unge menneskers psykiske helse.

 Alle har en psykisk helse

Hensikten med verdensdagen er at ungdom skal få en bevissthet om at psykisk helse er noe alle har. På samme måte som vi har en fysisk helse vi må ta vare på, må vi også ta vare på den psykiske helsen vår. Dessverre er det jo ofte slik, at vi først snakker om den psykiske helsen vår – etter at noe er blitt galt.  Men, da er det jo ikke helse – men ”uhelse”!

I ungdomstiden går livet ofte opp og ned. Mange har det slik, at det kan være helt svart den ene dagen, for så at det blir bra igjen dagen etter. Det er helt normalt at det svinger, det betyr ikke at noe er galt. Hvis man skal ha en viktig prøve på skolen, for eksempel en eksamen eller en tentamen, eller hvis man skal ha oppkjøring til førerkortet, så er det normalt at man blir stresset og nervøs. Kanskje sover man dårlig, kanskje er matlysten mindre. 

Hvis kjæresten gjør det slutt, er det naturlig å oppleve tristhet. Dødsfall i familien eller blant andre nære, kan føre til sorg. Dette er menneskelige følelser. Dette er slik vi er satt sammen. Det er jo like naturlig for oss å føle sorg, som det er å være glad.

Men. Vi kan sammenlikne det med en forkjølelse. Er man slapp, har feber og snufser i en uke, så går man ikke til legen, da tenker man ofte at dette går over om noen få dager. Men, hvis forkjølelsen setter seg fast i brystet, hvis man ikke blir bedre, hvis feberen fortsetter å være høy – da går vi til legen.

På samme måte kan vi si, at dersom tristheten etter bruddet med kjæresten ikke går over, og at sorgen er så stor at man ikke klarer å gjøre det man skal i løpet av dagen, så må man gå til lege.

Hvis man ikke får igjen matlysten, eller man fortsetter å ha problemer med søvnen, så må man gå til lege.

For noen er det jo også slik, at dårlig matlyst kanskje ikke er ”dårlig matlyst” men slanking. Og hvis slanking kommer ut av kontroll, slik at man ikke lenger klarer følelsen av å ha mat i magen, da er det viktig å gå til lege.

Det samme gjelder for tanker om selvmord og selvskading. Jo før jo heller!

Det er jo mye bedre å gjøre noe med dette før man er blitt fryktelig syk.

Men, for mange så er det så vanskelig å oppsøke hjelpeapparatet.

Ungdomstiden er spesiell. Det er så mange ting man skal klare. Mange opplever at det er mye stress og press, at det er mange forventninger til dem og store krav til det de skal prestere. Man skal liksom være perfekt, frisk og vellykket. Aller helst skal man gjøre det bra på skolen, være sunn, være kul, være populær, ha mange venner, ha mye penger, ha mye stasj… Dette blir jo fryktelig slitsomt, og mange, mange – ja, de aller fleste – kan jo ikke leve opp til dette.

Mange har foreldre som stiller skyhøye krav. Foreldre som er overopptatt av skole- og idrettsprestasjoener, og heller står med kritisk blikk på stoppeklokka i stedet for med åpne armer for å gi en klem, den gangen løpet ikke gikk så bra.

For noen unge er det lærere og skolen som stiller urimelige krav til prestasjoner og atferd. Er det nå en gang slik, at alle barn og unge lærer best mens de sitter stille? Vi vet at det ikke er tilfelle. Det er mange eksempler på kreative barn som er blitt stemplet som urokråker og forstyrrende elementer i klassen. Hva om skolen heller hadde videreutviklet denne kreativiteten, godtatt at noen lærer bedre mens de står eller går, enn når de sitter. Menneskekroppen er tross alt ikke skapt for å sitte i ro i timevis av gangen.

Skolen er viktig. Unge mennesker tilbringer store deler av dagen på skolen. Mental Helse har sammen med en rekke andre organisasjoner, og i samarbeid med Sosial- og helsedirektoratet, utviklet undervisningsprogrammer som skal sette psykisk helse på dagsorden i skolen. Unge mennesker kan da få lære mer om hva det vil si å slite, hvordan de kan stille opp for hverandre og undervisningsprogrammene bidrar med en oversikt over et hjelpeapparat, som for mange virker som en jungel.

Men! For at skolen skal kunne bruke disse programmene, så må de sette av tid til det. Og, ledelsen på mange skoler er av den oppfatning, at de har for lite tid til å kunne sette av dager til dette. Dette er ikke bra! Samtidig er det noen skoler som er av en helt annen oppfatning. Et svært godt eksempel, er Ulsrud skole i Oslo, som gjennomførte Mental Helses undervisningsprogram like før eksamen. De visste at det var nettopp da elevene trengte det som mest. Dette er et eksempel til etterfølgelse, for vi kan rett og slett ikke ha en skole som ikke har tid til å sette fokus på elevenes helse.

Foreldre stiller krav. Skolen stiller krav. Treneren, hvis man driver med idrett, stiller krav. Men mange unge stiller de sterkeste kravene til seg selv. Ungdom forventer utrolig mye av seg selv. På en eller annen måte, må vi ta et oppgjør med trangen til å bli kjendis, leder eller idol. Media har et stort samfunnsansvar her.

I Norge i dag er de aller fleste ungdommer friske. Men samtidig har omtrent en av fem av alle ungdommer plager i større eller mindre grad. Om lag ti prosent sliter slik at det går ut over det de gjør til daglig, som kontakt med venner, skolegang, fritidsaktiviteter og så videre. Dette er mange!

Ikke alle disse trenger behandling over tid, for mange er det nok med en samtale eller to med helsesøster. Å sette ord på ting er viktig. Det samme å føle at man blir sett, hørt, forstått og tatt på alvor. Det virker banalt, gjør det ikke?

Men, når mange unge faktisk ikke føler at de blir sett, hørt, forstått eller tatt på alvor, så er ikke det lenger banalt, men helt sentralt.

Vi må stille krav om at psykisk helse og forebygging av psykiske plager prioriteres. Vi må ha flere helsesøstre inn i skolen. I tillegg er det ungdom som etterlyser ”helsebrødre”, ja – for mange gutter ville det vært enklere å oppsøke helsepersonell på skolen, hvis de kunne få snakke med en mann. Men, dette forutsetter jo at myndighetene faktisk bevilger penger til å ha helsepersonell i skolen. På mange skoler har de helsetilbud to timer annenhver uke, dette er ikke nok.

Det er ikke bare for lite, det er rett og slett for dumt. For vi vet at forebygging kan hjelpe, vi vet at det hjelper å snakke. Vi vet at åpenhet bidrar til å fjerne tabu og stigma.

Og mens myndighetene bruker tid på å bestemme seg for om de ønsker å prioritere unge menneskers psykisk helse, skal vi tale i hjel tabuene, ikke tie.

Reklamer

6 kommentarer

Filed under Helse, Organisasjoner, Politikk, Samfunn, Skole

6 responses to “Verdensdagen for psykisk helse

  1. Takk for at du minnet meg på denne dagen som kommer Vic – jeg hadde helt glemt den 🙂

  2. Hei! Det var så lite 🙂 Aner ikke hvor mange arrangementer det ender på totalt i år, men blir det i nærheten av fjoråret er det jo helt utrolig!

  3. Tilbaketråkk: Les! Les! Les! « Undreverset

  4. Tusen takk for linking, Undre. Dette er en viktig dag, en viktig sak. Ser at det er noen skrivefeil her, skal gå over i morgen.
    Og til alle som går forbi et verdensdags-arrangement, ta med deg en brosjyre. Mye nyttig info man kan få. Det angår i bunn og grunn de fleste av oss.

  5. Det er et så viktig tema du skriver om, Victoria, så jeg vil gjerne få flest mulig til å lese det du skriver. 🙂

  6. Det var veldig fint av deg, for det er mange som har kommet hit via deg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s