Tell me it isn´t true!

Tell me it isn´t true!

Det var subject på en mail jeg fikk i går.  Aller først trodde jeg det var en spam-mail.

Det var det ikke.

Dette er saken: 14. og 15. februar skal ISPS Norge arrangere en konferanse på Hamar. ISPS står for The international society for the psychological treatments of the schizophrenias and other psychoses. Konferansen som skal avholdes har fått tittelen Egenopplevelser i psykosen.

Innlederne er både nasjonale og internasjonale størrelser innen psykose-feltet, og konferansen henvender seg til et bredt spekter av fagfolk.

Arrangementet avholdes altså i 2008, året hvor Opptrappingsplanen for psykisk helse går inn i sluttfasen. Opptrappingsplanen har blant annet satt stort fokus på at brukermedvirkningen må styrkes, råd, styrer og utvalg skal ha brukerrepresentanter, og flere konferanser de siste årene har forsøkt å vektlegge at brukerstemmene må komme frem. Det synes i deler av feltet å herske en forståelse av at brukernes erfaringskunnskap bidrar til nyttig faglig input for behandlerne.

Ordet egen-opp-lev-els-er er jo det vesentlige her. Skal de snakke om hvordan brukere opplever psykosen? Kan hende det da ville vært på sin plass å faktisk invitere brukere til å snakke om hvordan det oppleves? Eller er det kan hende slik, at fagfolkene skal møtes i februar for å snakke om sine egne opplevelser i møte med de psykotiske brukerne. Man kan saktens undres.

Denne konferansen, hvor Jan Olav Johannessen (tidligere leder av ISPS Norge, nå leder for Norsk Psykiatrisk Forening) avlutter med en stautsrapport av tingenes tilstand, samt refleksjoner av veien fremover, inneholder ikke en brukerstemme i det hele tatt. Og, skal vi tro programmet og invitasjonen, så er ikke brukerne heller inkludert blant de inviterte: konferansen henvender seg til et bredt spekter av fagfolk, må vite.

 Dette ville ikke ha vært et uvanlig konferanseoppsett for kun få år siden. Nå derimot, nå fremstår det som fullstendig umoderne og totalt blottet for fokus på det som har vært et av hovedpoengene i Opptrappingsplanen.

For kort tid siden publiserte Dagbladet denne kronikken, ført i pennen av Jan Olav Johannessen. Anledningen var at Norsk Psykiatrisk Forening i år feirer 100 år. Han kommer i kronikken med en tipunktsplan for bedring av feltet og skriver i ett av punktene følgende:

Brukermedvirkning i behandlingen. Rett til arbeid.

Vi vil arbeide for større grad av brukerinnflytelse og brukermedvirkning. All god psykiatrisk behandling sikter mot å hjelpe våre pasienter til et selvstendig liv; dess mer de deltar i behandling, dess bedre. Alle psykiatriske tjenestetilbud skal ha brukerutvalg med reell innflytelse.

Arbeidsplassene må pålegges å utforme et inkluderende arbeidsmiljø, med plass til alle.

Mailen jeg fikk i går hadde svært mange mottakere. Mange har alledere reagert på dette. Mailen ble i tillegg til ansatte og tillitsvalgte i landets interesseorganisasjoner også sendt til helseforetakene, de regionale helsefortakene, politikere, media og folk innen fagfeltet.

Så gjenstår det da, å se om noen av fagfolkene, med tyngde og kred innen sitt eget miljø, tør å si ifra om dette.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Helse, Meninger

One response to “Tell me it isn´t true!

  1. Tilbaketråkk: Tell me it isn´t true, oppdatert « *** victoria ***

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s