Det finnes gode helsetjenester også.

Når jeg vasser i rødt og orange høstløv og hører Varsko av Klovner i kamp og Sissel Endresen som synger Okay, da får jeg håp i forhold til psykisk helsefeltet. For det er mer, ved menneskene, feltet og systemene enn bare det negative. Det finnes en hel del eksempler på god hjelp, på brukere som opplever at de får den hjelpen de trenger, gode møter med tjenesten – og jeg synes faktisk at de gode historiene også fortjener plass.

Vi blir lett sånn, at det blir en slags ensidig fokusering på det som ikke fungerer. Vi samler oss lett om de historiene som viser hvordan mennesker har opplevd dårlig hjelp – ja, dersom de har fått noe tilbud om hjelp i det hele tatt. Og jeg synes det er litt farlig.

Selvsagt skal man si ifra om det som ikke fungerer, virker. Man skal si ifra om det som krenker integritet, personlige grenser og menneskeverd. Når folk i møte med behandlere opplever å bli verre enn de var før møtet med helsetjenesten, da er det viktig å si ifra. Og da er det like viktig å ha et fagfelt som er interessert i å lytte til opprørte brukerstemmer.

Ja. Det burde være en selvfølge. Og nei, selvsagt skal man ikke forsvare at tjenestene fortsetter å gi dårlig behandling, fordi det er jo på denne måten vi jobber her hos oss. Mange steder blir den setningen som et mantra, og det er galt. Det kan ikke forsvares når de på enkelte avdelinger fortsetter å gjøre ting feil, bare fordi de har gjort det slik i tjue år.

Mange innen feltet forsvarer nok langsomheten ved å endre, nettopp ved at endring tar tid. Og da tar det jo bare enda lenger tid. Tror jeg.

Samtidig er det flere som jobber i de ulike foretakene – både ansatte og ledere – som virkelig gjør det de kan for å lage bedre tjenester.

Se denne lille filmen, blant annet.

En reise i små suksesshistorier

Og se på denne også:

Et godt tilbud (fra Nordfjord psykiatrisenter)

Og da mener jo ikke jeg at dette gir et klart og tydelig bilde på hvordan tjenestene ser ut overalt. Dette er noen få gode eksempler. Fokus var her å vise frem det som funker, og dermed ser jeg kanskje litt for blid og pragmatisk ut, kanskje sier jeg noe feil, noe klønete, men poenget med filmene var å vise gode eksempler for å være med på å gi folk håp.

Håp, både til ansatte på andre tjenestesteder – fordi de kanskje motiveres sterkere til endring ved å se hva andre har fått til, enn alltid å få kjeft for det de ikke får til selv – og brukere og pårørende som ser at det finnes ansatte i tjenesten som trekker i samme enden av tauet.

Dette innlegget kan også leses på psykisk-bloggen. Den finner du her.

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Helse

2 responses to “Det finnes gode helsetjenester også.

  1. Så søt du var!

    Og så likte jeg veldig godt tingene du sa innimellom intervjuene. Det ble så ekte og håpefullt. Og så tydelig at du ønsker å finne måter å forbedre systemet, ikke fordele skyld. Kudos 🙂

  2. Tusen takk for det, Minneapolise! Snilt av deg å si det!
    Jeg tror Trond Aarre har veldig rett i det han sier om ansvarsdiskusjonene. Istedenfor at alle parter skylder på hverandre, så får de heller møtes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s